fbpx

Verandert het tijdperk van influencers?

Een nieuw onderzoek uitgevoerd door Entribe werpt een interessante vraag op over het effect van influencer-marketing. Uit het onderzoek blijkt dat niet alle influencer-aanbevelingen gelijk zijn. Hoewel sommige merken en producten enorm populair zijn geworden dankzij influencers, voelen 81% van de consumenten in het onderzoek geen enkele invloed van influencer-aanbevelingen op hun aankoopgedrag. Sterker nog, sommige respondenten gaven zelfs aan dat influencer-aanbevelingen een negatieve invloed kunnen hebben.

De cijfers tonen aan dat slechts 12% van de respondenten geneigd is een product te kopen dat door een influencer wordt gepromoot, terwijl maar liefst 62% nog nooit een product heeft gekocht dat online werd aanbevolen door een influencer.

Wat beïnvloedt dan wel de besluitvorming van consumenten?

Het blijkt dat 90% van de respondenten de voorkeur geeft aan merken die inhoud delen van echte klanten. Bovendien geeft 86% aan meer vertrouwen te hebben in merken die gebruikers gegenereerde inhoud publiceren in plaats van influencer-aanbevelingen.

Deze bevindingen roepen interessante vragen op en suggereren dat we mogelijk een keerpunt bereiken in het tijdperk van influencers. Hoewel ze nog steeds een krachtig middel zijn voor het vergroten van merkbekendheid, lijkt het erop dat consumenten steeds meer de voorkeur geven aan inhoud van echte gebruikers. Het is mogelijk dat we getuige zijn van een verandering in de perceptie en reactie van consumenten op influencer-marketing.

Opvallende resultaten uit het onderzoek

We zetten ze voor je op een rijtje:

  • 81% van de ondervraagde consumenten geeft aan dat het gebruik van influencers door een merk geen impact heeft of zelfs een negatieve impact heeft op hun perceptie van dat merk. Meer dan de helft (51%) geeft toe dat ze influencer-posts gewoon overslaan.
  • Daarentegen geeft 90% aan dat ze liever inhoud zien die wordt gedeeld door echte klanten.
  • 86% van de respondenten vertrouwt eerder een merk dat gebruikers gegenereerde inhoud publiceert dan influencers.
  • Slechts 12% van de ondervraagden zegt geneigd te zijn een product te kopen als het wordt gepromoot door een influencer, terwijl 62% aangeeft nog nooit een product te hebben gekocht dat door een influencer werd gepromoot.
  • Van degenen die wel een product hebben gekocht dat werd aanbevolen door een influencer, geeft 42% toe dat ze ontevreden waren en spijt hadden van hun aankoop.
  • Daarnaast geeft 90% van de respondenten aan dat ze een product hebben gekocht nadat ze beïnvloed waren door vrienden of familie.
  • Als merken gebruikers gegenereerde inhoud zouden opnemen in hun marketinginitiatieven, geeft 82% aan eerder geneigd te zijn hun producten of diensten te kopen.

De verschuiving in influencermarketing van 2022 –> 2023

Vorig jaar publiceerde EnTribe een enquête waarin werd gemeld dat 64% van de respondenten elke keer dat ze sociale media gebruiken gesponsorde inhoud ziet. Die cijfers zijn echter met bijna 20% gedaald in 2023, tot 41%. Bovendien gaf vorig jaar 29% van de respondenten aan dat gesponsorde inhoud een negatieve invloed had op hun perceptie van een merk. Dit jaar is dat aantal met bijna 10% gestegen, tot 38%. Daarnaast gaf 46% van de respondenten aan dat ze geneigd zijn een item dat ze hebben gekocht te delen met hun volgers op sociale media. Meer dan de helft van de respondenten, 55%, tussen 18 en 29 jaar, is geïnteresseerd in het verschijnen op de sociale media van hun favoriete merk.

Conclusie

De resultaten van het onderzoek benadrukken de voortdurende negatieve sentimenten die consumenten hebben ten opzichte van social media influencers, wat heeft geleid tot minder merken die gebruik maken van mega-influencers en in plaats daarvan overschakelen naar gebruikers gegenereerde inhoud. De gegevens tonen aan dat respondenten eerder betrokken zijn en producten kopen van merken die inhoud promoten van echte klanten, waardoor merken de mogelijkheid hebben om op een authentieke manier contact te maken met hun doelgroep zonder dat gesponsorde inhoud nodig is.

Klik hier om het onderzoek van Entribe in te zien

Verandert het tijdperk van influencers?

Al onze diensten:

×

Direct Contact?

Stuur ons via whatsapp een bericht en wij proberen zo spoedig mogelijk te reageren.

×